De Koetjeshoeve - Groot in kleinschaligheid

Het begin van het jaar 2011 betekende voor ons eveneens het begin van onze gastouderopvang. De kleinschalige veehouderij die wij runden, leek ons een prachtige combinatie te vormen met het opvangen van kinderen. Kinderen houden van dieren, en die liefde is vaak geheel wederzijds. De verbinding tussen kinderen, dieren en de natuur en de mogelijkheden die wij hierin kunnen bieden, was voor ons een belangrijke drijfveer om met de gastouderopvang te starten. Van daaruit is ook de naam De Koetjeshoeve geboren.

Rustpunt

Wij vinden het fijn om kinderen bij De Koetjeshoeve een vertrouwde en veilige omgeving te bieden. In de hedendaagse, jachtige maatschappij is het belangrijk dat een gastouderopvang een rustpunt is waar de kinderen zichzelf kunnen zijn. Daarbij hebben we een sterke link gelegd naar de tijd waarin oma haar kinderen grootbracht. Rust, reinheid, regelmaat en ruimte waren de pijlers onder de opvoeding. Deze waarden vinden wij tegenwoordig nog steeds erg belangrijk.

Sinds 2014 zijn rust en ruimte de dragende waarden onder De Koetjeshoeve. In dat jaar hebben wij de keuze gemaakt om te stoppen met de boerderij en ons volledig te richten op de kinderopvang. Waar de opvang eerst in onze eigen huiskamer en keuken plaatsvond, gaf de verkoop van grond ons financiële mogelijkheden om hier een aparte ruimte voor te laten bouwen. Zo is er een agrarische loods ontstaan en is de ruimte omgetoverd tot een grote huiskamer met daarbij vier slaapkamers en een binnenspeelplaats.

Kind, dier en natuur

De accommodatie stelt ons ook in staat om de kinderen soms hun eigen plekje te geven waar zij zich even kunnen terugtrekken. En ondanks dat we gestopt zijn met de boerderij, hebben we nog wel schapen en in het voorjaar ook lammetjes. Samen met de kinderen verzorgen wij ze, net zoals we met de konijnen doen. Het contact tussen kind, dier en natuur blijven we stimuleren. Bovendien geeft het weiland van twee hectare alle ruimte om diverse buitenactiviteiten te organiseren.

Persoonlijke aandacht

De verbouwing en uitbreiding van de locatie is puur voor het verruimen van de mogelijkheden voor de kinderen uitgevoerd. Wij blijven maximaal vijf kinderen per dag opvangen. Kwaliteit gaat voor kwantiteit, en kwaliteit is in deze zin de persoonlijke aandacht voor en begeleiding van een kind. Waar bij veel reguliere grootschalige kinderdagverblijven vijf kinderen onder één begeleider staan, kunnen wij met z’n tweeën voor vijf kinderen de begeleiding en persoonlijke aandacht optimaal verzorgen.

Het mooie van dit werk is dat je kinderen vaak als baby ziet binnenkomen en als kleuter weer ziet vertrekken. In die tijd doen zich een hoop ontwikkelingen voor. Vooral het bijbrengen van respect voor anderen en het creëren van eigenwaarde zijn bij De Koetjeshoeve belangrijke onderdelen van de ontwikkeling van het kind. De kinderen spelen veel samen en je ziet dat de ouderen de ‘kleintjes’ helpen. Dat is prachtig om te zien! Net zoals het een enorm warm gevoel geeft wanneer een kind je een knuffel geeft of ze in geuren en kleuren over hun dag vertellen. “Mama, ik wil nog even bij Jan en Siena blijven” is wat we regelmatig van de kids horen. Een mooier compliment kunnen wij niet krijgen.